Hundarnas packlista/The dogs’ gear list

To read in English, please right click here and open in new tab

Vad behöver jag packa med mig till hundarna? Vad behöver finnas med i första hjälpen kittet? Behöver jag ha täcke till min hund när vi vandrar? Ska hunden ha halsband eller sele? Vilken klövjeväska ska min hund ha? Det finns mycket att fundera kring vad gäller utrustning och vad man behöver, inte bara till sig själv utan till hundarna också. Vandring anklagas ibland för att vara en prylsport, och det finns en risk att det kan bli så. Men å andra sidan, bra utrustning underlättar vandringen och gör att man förhoppningsvis kan hantera olika väderförhållanden och oförutsedda händelser bättre.

Genom åren har jag fått många frågor om vad jag använder för utrustning till mina hundar, och varför. Önskemål har funnits på att sammanställa en lista. Min erfarenhet är att olika hundar har olika behov, och jag kommer därför att försöka förklara så gott jag kan varför jag exempelvis valt just det täcket till just den hunden och när den används.

Jag är väl medveten om att en del tycker att jag har allt för mycket saker till mina hundar, och att en del tycker att hundar inte behöver varken täcken eller eget liggunderlag. För mig är det viktigt att mina hundar mår bra, att de inte blir kalla eller blöta och att de får förutsättningar för bästa möjliga återhämtningen. Jag drar en parallell till mig själv, om jag efter en lång dag av vandring inte kan ta på mig någonting torrt och varmt, lägga mig skönt och sova utan att frysa så kommer det påverka min prestation dagen efter. Varför skulle det vara annorlunda för hundarna? Mår mina hundar bra så mår jag också bra, vi är när allt kommer omkring ett team, och deras komfort är därför av högsta prioritet för mig.

 

Selar och koppel

Hurtta Casual Y-sele 

Processed with MOLDIVHalsband eller sele? För mig är det sele som gäller, speciellt om hundarna ska utföra en fysiskt aktivitet där det kan uppstå ryck. Låt mig ge ett par exempel: Charlie som fick för sig att hoppa ner med huvudet före i en isspricka, Charlie som av misstag backade ner för en brant backe och tappade fotfästet, Oliver som snavade på en sten och höll på att fara ner för en brant fjällvägg. Hade de haft halsband på sig hade deras nacke utsatts för stor påfrestning, de hade också blivit strypta. Nu hade de sele på sig, och rycket fördelades över mindre känsliga områden på kroppen och jag kunde hala in hundarna utan att riskera skada deras nacke eller strypa syretillförseln för dem. Forskning visar också på att halsband kan orsaka permanenta skador på både nacke och strupe. Även om din hund inte drar kan situationer som de jag gett exempel på uppstå.

Jag föredrar Y-modellen på sele eftersom jag upplever att den ger hunden full rörelsefrihet. Valet av just denna sele beror på att jag tycker de är pålitliga, sitter bra, har reflex, sliter mindre på pudelpälsen än andra selar som jag provat och som grädde på moset finns de i flera olika färger.

 

Hurtta Casual Sele

Processed with MOLDIVDetta var selen som Oliver själv föredrog. Faktiskt den enda som han accepterade. Fördelen med denna sele är handtaget på ryggen, som blev ovärderligt efter att Oliver drabbades av nedsatt bakbensmotorik till följd av sjukdom. Handtaget gjorde det lätt att hjälpa och stötta honom när han behövde hjälp; därför hade han alltid denna sele på sig inomhus också.

 

 

 

Hurtta Adventure Sele

Processed with MOLDIVEn sele som jag tycker om just för att den är bred över bröstet. Det fördelar trycket från eventuella ryck över en större yta. Jag använder den däremot sällan eftersom den tovar pälsen något förfärligt om den är lång, men Chiko som är kortklippt har alltid denna sele.

 

 

 

 

Hurtta Casual Rope Leash koppel

Processed with MOLDIVTänk på de situationer som jag skrev om tidigare när jag skrev om halsband kontra sele.. Tänk er dem med ett flexikoppel; det hade kunnat sluta riktigt illa. Tänk er dem med en spårlina; det hade också kunnat sluta riktigt illa. Flexikoppel kan också orsaka hemska brännsår och skärsår, tro mig, en veterinär visade mig bilder. Därför föredrar jag korta och starka koppel, vilket jag upplever att dessa är.

I tillägg kan jag berätta om när jag och Oliver vandrade i fjällen och jag hade honom i spårlina. Vi kom till ett ställe där det var riktigt brant och man behövde hoppa från en stor sten till en annan. I hoppet fick Oliver spårlinan runt frambenen, och när han skulle landa hindrade linan honom från att sträcka ut benen ordentligt så att han kunde ta emot sig när han landade. På något sätt lyckades han dock att inte trilla ner, men det var precis. Det var första och sista gången som jag vandrar med hund i spårlina.

 

 

Täcken och overaller

Detta med täcke på hund är ett omdiskuterat ämne. Jag tyckte själv det var onödigt och dumt att klä på djur mer päls tills jag en dag stod med en 7 år gammal Oliver som frös så att han skakade. Samma dag gick jag och köpte ett täcke till honom. Där och då blev jag också varse om hur svårt det är att hitta bra täcken men ordentlig passform.

Jag tänker på pudelpälsen som ett underställ, beroende på årstid och väderförhållande klarar de sig med bara underställ, men ibland krävs både mellanlager och skalplagg. Dessutom, handen på hjärtat, är det inte jättekul att krypa in i tältet med en blöt och smutsig pudel.

Genom åren har jag provat många olika täcken på hundarna och några favoriter har trätt fram:

Hurtta Summit Parka

Processed with MOLDIV

Ett vintertäcke som jag tycker sitter bra på hundarna och som håller dem varma. Jag har dock medvetet valt en eller två storlek större än vad de behöver ha för att säkerställa att täcket täcker rumpan och svansroten ordentligt. Just detta täcke går också ordentlig ner över låren, vilket jag upplever är en muskelgrupp som många tillverkare av tecken verkar glömma bort. Det tål också regn.

Vikt storlek 50: 252 gr

Vikt storlek 60: 352 gr

 

Hurtta Torrent Coat

Processed with MOLDIV

Ett regntäcke som verkligen håller tätt. Hundarna har det både när vi vandrar och när vi paddlar för att skydda mot vatten som skvätter från paddel när det är kallt ute. På sommaren fungerar det också ypperligt som ett värmande täcke kalla kvällar, eller som ett tunt täcke att använda under aktivitet varmare vinterdagar. Jag tycker om att det är lätt och smidigt, att det täcker kroppen ordentligt och har en krage.

Vikt storlek 55: 300 gr

Vikt storlek 60: 310 gr

 

Hurtta Slush Combat Suit

Processed with MOLDIV

När Charlie bär sin klövjeväska hamnar spännet från vanliga regntäcken under väskan, vilket inte borde vara särskilt bekvämt för honom. Då använder jag denna regntäta overall istället. Den ger också skydd för benen, och den väger mindre än en regnjacka.

Vikt storlek 55M: 230 gr

 

 

 

Back on Track Nättäcke

Processed with MOLDIV

Ett värmetäcke som jag använder på hundarna på kallare sommarnätter, som kan användas som mellanlager i kallt väder eller för att hålla musklerna varma vid raster, eller för att hjälpa med kroppens återhämtning efter en större fysisk påfrestning. Detta täcke har många användningsområden.

Detta var det enda täcke som Oliver trivdes med, och han blev mindre stel när han hade det på sig. Därför kunde han få ha det inomhus också när det behövdes. Till Charlie använder jag det också när han får vattensvans då det verkar påskynda läkningen.

Vikt storlek 52: 320 gr

Vikt storlek 67: 410 gr

 

Softshelltäcke

Processed with MOLDIV

Ett hemsytt täcke som är tänkt att efterlikna Back on Track täcket i form, men detta täcke tål en del regn och snö just eftersom det är sytt i softshell. Detta är värmetäcket vi använder när vintertäcket är för varmt men det fortsatt är för kallt att bara klara sig med nättäcket från Back on Track. Täcket fungerar också bra som mellanlager.

 

 

Rukka Thermall Soft Shell Overall

Processed with MOLDIV

Denna overall kallar jag för pyjamas. Eftersom Charlie är väldigt frusen av sig, snabbt får vattensvans när han blir kall men ogärna ligger kvar när han bäddas ner i sovsäck har denna overall visat sig vara suverän för att hålla honom varm under kalla höst och vinternätter. Den är två storlekar för stor för att den ska gå ner ordentligt över rumpa och svans, och för att det ska gå att ha ett täcke under. Som sagt, Charlie är en väldigt frusen hund.

Vikt storlek 60: 700 gr

 

 

 

Skor och damasker

Silicondoppade hundsockor

Processed with MOLDIV

En del hundar har väldigt känsliga tassar, och en del typer av terräng kan slita något oerhört på trampdynorna. För att förebygga problem använder jag vid behov dessa hundsockor.

Till skillnad från skor som har en hård gummisula så är dessa sockor mjuka, och hunden kan använda finmotoriken i tassen utan hinder. Har du någonsin studerat tassarna på en hund som exempelvis klättrar upp för en brant och stenig backe? De använder tårna hela tiden för att greppa ordentligt och hålla balansen. Med en sko upplever jag att hundarna inte kan använda sina tassar ordentligt, och att det begränsar deras naturliga rörelsemönster. Därför har jag valt att använda dessa sockor istället.

 

Hurtta Safety Gaiters

Processed with MOLDIV

Charlie får panik om någonting fastnar i pälsen på benen. Och jag menar total panik komplett med dödsångest. Därför har han ofta damasker på sig för att ingenting ska kunna fastna i benen.

På vintern hjälper de dessutom mot att snö ska fastna i pälsen; de som har pudel vet vad jag menar.

 

 

 

 

 

Liggunderlag och sovsäck

Kraja Vindsäck

Processed with MOLDIV

Denna fleecefodrade vindsäck använder jag året runt till hundarna. Den ger en mjuk och torr liggplats när vi rastar, skyddar från vind och kan fungera som sovsäck på nätterna. Att det går att dra åt så att bara huvudet ryms i öppningen är suveränt för att hålla hunden ordentligt skyddad från väder och vind, och för att hålla värmen kvar i påsen. Oliver älskade att ligga i vindsäcken.

Vikt inklusive packpåse: 568 gr

 

Liggunderlag

Processed with MOLDIV

Det är viktigt för mig att hundarna ligger bekvämt och inte direkt på den hårda marken när vi sover ute; därför har de ett eget liggunderlag. De har en Exped Airmat Lite UL 5M, och på vinterhalvåret lägger jag ett aluminium liggunderlag under för att isolera mot markkyla.

Vikt: 330 gr

 

Sovsäck

Processed with MOLDIV

För riktigt kalla vinternätter har hundarna varsina sovsäckar. Jag har tagit två vanliga syntetsovsäckar, klippt av på mitten och sedan sytt ihop nertill.

Oliver älskade att ligga nerbäddad i sin sovsäck.

 

 

 

Mat

Wonderboo

Processed with MOLDIV

Hemma utfodras hundarna med färskfoder, men ute på tur är det inte särdeles praktiskt att hålla på med färskfoder. Eftersom jag helst vill undvika att ge mina hundar torrfoder, som dessutom väger en del, väljer jag att ge hundarna köttbaserad frystorkad hundmat när vi vandrar. Jag har ganska precis hittat Wonderboo, men än så länge verkar det fungera bra.

 

 

 

Hunter Silikon List Vikbar Reseskål 

Processed with MOLDIV

En liten smidig skål som lätt går att vika ihop och som därför tar minimal plats i packningen.

Vikt: 75 gr

 

 

 

 

Klövjeväska

Processed with MOLDIV

Det var en ren slump att det blev just denna väska. Jag blev erbjuden att köpa den begagnad när jag började att leta väska till Charlie, och det visade sig snabbt att vi hittat rätt.

Laika Original Klöv är en norsk klövjeväska som är frustrerande svår att få tag på nu när jag kommer behöva en till Tycho också. Jag upplever att den sitter bra på hunden, det syns snabbt om packningen är ojämnt fördelad avseende vikt, och det är lätt att komma åt packningen eftersom jag öppnar båda väskorna med ett och samma lock. Med en rem kan jag också justera hur nära själva väskorna ligger kroppen.

 

 

Flytväst

Processed with MOLDIV

Jag upplever Baltic som en lätt och smidig flytväst, både när den sitter på hunden och när jag bär den i packningen.

Både Oliver och Charlie har dessutom testat flytvästarna i vattnet vid ett par tillfällen, och den gör det de ska: håller hunden flytande. Handtaget på ryggen gör det också lätt att få tag på hunden och lyfta upp i båten när de råkat trillat överbord.

Vikt storlek 15-40 kg: 250 gr

 

 

Första hjälpen kitt

Jag har ett gediget första hjälpen kitt. En del tycker det är alldeles för stort, men så har jag fått plåstra om både kompisar och främlingar för att de saknat något eller inte besvärat sig med att ta med ett eget första hjälpen kitt.

Jag delar första hjälpen kittet med hundarna, vi behöver knappast varsitt.

Detta är vad jag packar med till oss:

 • Plåster
 • Koksalt
 • Desinficerande servetter
 • Kompress
 • Gasbinda
 • Polstervadd
 • Vet-Flex elastisk binda
 • Kompressionsbinda
 • Tryckförband
 • Hundsko (för att hålla sår/bandage torrt och rent)
 • Plasthandskar
 • Pincett
 • Sax
 • Fästingborttagare
 • Vätskeersättning
 • Omslag för brännskada
 • Sporttejp
 • Suturtejp
 • Tabletter som motverkar diarré
 • Smärtstillande tabletter
 • Termometer (vissa tillstånd är allvarligare om feber tillstöter, exempelvis en hund med diarré som också får feber).
 • Engångsskydd till termometer


The dogs’ gear list

What do I need to bring for the dogs? What do I need in their first aid kit? Will my dog need a coat when we hike? Shall I use a collar or a harness? What dog backpack should I use? There is a lot to think about when it comes to gear and what you need for both yourself and your dog. Hiking is sometimes said to be too focused on gear, and there is a risk of that. But good gear does make hiking easier and hopefully it will ensure that you are better equiped to deal with different weather conditions and unforseen situations.

Through the years I have been asked several times what gear I use for my dogs, and people have said that I should put together a list. My experience is that dogs have different  needs, and I will therefore try to explain why I have chosen that particular coat for that dog, and when I use it.

I am well aware that some people think I have too much stuff for my dogs, and that some people believe that dogs do not need coats or their own sleeping mat. But it is very important to me that my dogs are well taken care of, that they do not get cold or wet and that they can recover comfortably from a day of hiking. I like to make a comparison to myself: if I after a long day of hiking can not put on something dry and warm, lay down to sleep comfortably without getting cold it will affect me negatively the next day. Why would it be any different for dogs? If my dogs are happy then I will be happy, we are after all a team, and their comfort is therefore of highest priority to me.

 

Harnesses and leashes

Hurtta Casual Y-harness

Processed with MOLDIVCollar or harness? I will always use a harness, especially if the dogs are to preform a physical activity that can cause pulling. Let me give a few examples: Charlie when he decided to jump head first into a snow crack, Charlie when he backed down a steep slope and lost his footing, Oliver when he stumbled on a rock and almost fell down the side of a mountain. If either of them had been wearing collars it could have caused harm to their necks, and they would have been choked. They were, however, wearing harnesses, and the force of the sharp tug was spread over a less sensitive area of the body and I could pull them up without causing injury to their necks or choking them. Research also shows that collars can cause permanent damage to both the neck and throat. Even if your dog do not pull situations like the ones I gave as examples can happen.

I prefer the Y-model because I believe it gives the dog full mobility. I have chosen this particular harness because it has proven to be reliable, fit my dogs, have reflectors, do not cause as much damage to the fur as other harnesses I have tried and as icing on the cake they come in several different colours.

 

Hurtta Casual harness

Processed with MOLDIVThis is the harness that Oliver prefered. Actually, it was the only one he accepted. What I like about this harness is the handle on the back. It became invaluable when Oliver suffered from reduced motor control in his hind legs because of illness. The handle made it easier to help him and support him when he needed it; therefor he always wore his harness indoors as well.

 

 

 

Hurtta Adventure harness

Processed with MOLDIVA harness I like because of the wide chest piece. It will make the force of sudden pulling spread over a bigger area. I do not, however, use it very often because it will make long fur mat something awful. Chiko, who is kept in a short cut, uses this harness daily though.

 

 

 

 

Hurtta Casual Rope Leash

Processed with MOLDIVTake a moment to think about the scenarios I wrote about when discussing whether to use a harness or a collar. Imagine them happening with a retractable leash; that could have ended really badly. Imagine them happening with a long leash; that could also have ended really badly. Retractable leashes can also cause horrible burns and cuts, believe me, a veterinarian has shown me photos. Therefore I prefer short and strong leashes, and these leashes live up to my standards.

In addition I can tell you about when Oliver and I were hiking in the mountains and I was using a long leash. We reached a place which was very steep and where we had to jump from one rock to another. When Oliver jumped the leash ended up around his front legs, and when he was to land the long leash prevented him from stretching out his legs so he could not catch himself when he landed. Somehow he managed to keep from falling down, but it was a very close call. That was the first and last time I hiked with a dog using a long leash.

 

 

Coats and overalls

Using coats on dogs is a widely discussed subject. I thought it was unnecessary and stupid to put clothes on a animal with fur until I one day stod with a 7 year old Oliver shivering from the cold. That very day I bough him his first coat. That is also when I became aware of how difficult it is to find a good coat with a good fit.

I think of the poodle fur as thermal underwear, and depending on the season and weather conditions they may do well in their thermal underwear, but sometimes they need both a mid-layer and an outer layer. And to be honest, it is not much fun to go to bed with a soaking wet and dirty poodle.

Through the years I have tried several different coats on the dogs, and a couple of favourites have emerged:

Hurtta Summit Parka

Processed with MOLDIVA winter coat that I think have a nice fit and keeps the dogs warm. I have, however, chosen to use a coat one or two sizes too big to ensure that the coat will cover the croup and the root of the tail properly. This coat will also cover their tighs, a muscle group I feel many coat designers seem to forget about. It is also waterproof.

Weight size 50: 252 g

Weight size 60:  352 g

 

Hurtta Torrent Coat

Processed with MOLDIVA rain coat that really does keep the dog dry. The dogs use it both when hiking and when we go packrafting to protect them from water dripping down from the paddle when the weather is cold. The coat is also warm enough to keep the dogs warm on cold summer nights, or during outdoor activities on a warm winter’s day. It is is a light coat that does not restrict the dog’s movements. It covers the major muscle groups and has a collar.

Weight size 55: 300 g

Weight size 60: 310 g

 

Hurtta Slush Combat Suit

Processed with MOLDIVWhen Charlie carries his backpack the belt of his rain coat will end up underneath the bag, which is probably not very comfortable for him. Therefore I use this waterproof overall instead. It also gives protection to the legs, and it weighs less than a rain coat.

Weight size 55M: 230 g

 

 

 

Back on Track Therapeutic Dog Mesh Coat

Processed with MOLDIVThis is a coat that will keep the dogs warm on cold summer nights and it can be used as a mid-layer in cold weather. It can also be used to help keep muscles warm during brakes or to help the body recover after streneouos activities.

This was the only coat that Oliver liked, and it helped him with muscle stiffness. Therefore he would wear it indoors as well. For Charlie it has been great when he gets limber tail syndrome as it seems to speed up his recovery.

Weight size 52: 320 g

Weight size 67: 410 g

 

Soft shell coat

Processed with MOLDIVA coat I made myself for the dogs that is supposed to mimic the design of the Back on Track coat, but this coat can handle a bit of rain and snow because of the soft shell material. I use it when the winter coat is too warm but it is still too cold for the dogs to manage with just their Back on Track coats. It is also a great mid-layer.

 

 

 

Rukka Thermall Soft Shell Overall

Processed with MOLDIVI call this overall for a pajamas. Because Charlie gets cold very easily, is quick to develop limber tail syndrome when he gets cold and because he does not like to sleep in a sleeping bag this overall will keep him warm during cold autumn and winter nights. It is two sizes too big for him so it will cover his croup and the root of the tail, and so he can wear a coat underneath. As I said, Charlie is a dog who gets cold easily.

Wieght size 60: 700 g

 

 

 

Shoes and gaiters

Silicone socks 

Processed with MOLDIVSome dogs have very sensitive paws, and some types of terrain will wear the paw pads down terribly. To prevent these problems I use silicone socks to protect the paws.

Compared to shoes with a hard rubber sole these socks are pliable, and the dogs can use the fine motor skills in their paws without problem. Have you ever studied a dog’s paw when the dog for example climbs a steep and rock upslope? They use their toes the whole time to grip and keep their balance. When wearing a shoe my experience is that the dog can not use their paws like they are meant to, and it will restrict them. That is why I use socks instead.

 

Hurtta Safety Gaiters

Processed with MOLDIVCharlie panics if something gets caught in the fur on his legs. And I mean total panic complete with mortal fear. That is why he often wears gaiters to prevent things from sticking to his legs.

In the winter they also prevent snow from getting stuck in the fur; those who have poodles knows what I am talking about.

 

 

 

 

Sleeping bags and sleeping mat

Kraja windsack

Processed with MOLDIVThis fleece lined windsack is used all year around. It offers a soft and dry place to rest when we stop for breaks, it protects against the wind and can be used as a sleeping bag during the night. I can tighten the sack so that only the dog’s head can fit through the opening, which is great because I can keep the dog completely protected against the weather and keep the warm air inside the windsack. Oliver loved to sleep in the windsack.

Weight including stuff sack: 568 g

 

Sleeping mat

Processed with MOLDIVIt is important to me that the dogs can sleep comfortably and are protected from the hard ground; that is why they have their own sleeping mat. They have an Exped Airmat Lite UL 5M, and during the colder seasons I use an aluminium sleeping mat for extra isolation.

Weight: 330 g

 

Sleeping bag

Processed with MOLDIVTo keep the dogs warm on really cold winter nights I have made them their own sleeping bags. I have taken two old synthetic sleeping bags, cut them in half and sewn the end closed.

Oliver loved to be tucked into his sleeping bag.

 

 

 

Food

Wonderboo

Processed with MOLDIV

At home I feed my dogs a raw diet, but outdoors it is not very practical to raw feed. But I do want to avoid giving my dogs kibble, and kibble does weigh a lot, and therefore I have chosen to feed my dogs a meat based freeze dried dog food when we are enjoying the outdoors. It is not that long ago that I found Wonderboo, but so far it has been working well for my dogs.

 

 

 

Hunter Silicone Fold Travel Bowl

Processed with MOLDIV

A small and neat bowl that is easy to fold and which take up a minimum of space.

Weight: 75 g

 

 

 

 

Dog backpack

Processed with MOLDIVIt was completely by chance that I came by this particular bag. I was offered to buy it second hand when I began looking for a bag for Charlie, and it turned out we had found the right bag on the first try.

Laika Original Klöv is a dog back pack from Norway, and it is frustratingly difficult to find now that I need one for Tycho as well. I think this bag works very well for my dogs, it has a good fit, it shows if I have packed the weight wrong and it is easy to access both bags because I open them both with the same flap. There is also a strap that makes it possible to adjust how close to the dog’s body I want the bags to lay.

 

 

Life jacket

Processed with MOLDIVI think the Baltic life jacket is a light and pliable  life jacket, and therefore very pratical for the dogs to wear and for me to pack.

Both Oliver and Charlie have also tried this life jacket in the water a couple of times, and it does what it is supposed to do: keep the dog afloat. The handle on the back makes it easy to grab the dog and hoist it back into the boat when they fall overboard.

Weight size 15-40 kg: 250 g

 

 

First Aid Kit 

I have a very large first aid kit. Some consider it to be too big, but then again I have patched up both friends and strangers when there was something they did not have or when they did not even bother to bring a first aid kit of their own.

I also share the first aid kit with the dogs, we hardly need one each.

This is what I have put together in ours:

 • Band aid
 • Saline solution
 • Disinfecting wipes
 • Non-adherent sterile surgical wound dressing pad
 • Gauze
 • Soffban
 • Vet wrap
 • Compression bandage
 • Trauma pressure bandage
 • Dog shoen (to keep wound and/or bandage clean and dry)
 • Disposable gloves
 • Tweezer
 • Scissor
 • Tick removal tool
 • Fluid replacement
 • Burn gel dressing
 • Sport tape
 • Steri strips
 • Antidiarrheal medicine
 • Painkillers
 • Thermometer (some conditions are more serious if there is a fever, for example a dog with both diarrhea and fever)
 • Thermometer disposable covers