Vattenledningsparken, april 2017

Idag var det Charlies och Chikos första dagstur. Det blev en kort slinga på drygt 6 kilometer i Vattenledningsparken. Det var långt ifrån den egentliga vandringsplanen för påskhelgen, men det var å andra sidan varken planerat för valp och dunderförkylning heller. 

Vattenledningsparken hittas i Jönköping, och det går att ta sig dit med både bil och buss inifrån city. Parken har en intressant historik då den är en av Sveriges första vattenverk och försåg Jönköping med dricksvatten mellan åren 1864-1958. Redan då var Vattenledningsparken en plats som människor besökte för att njuta av utsikten över staden och den fina omgivningen.


Det finns gott om mindre stigar, men också två slingor som också kan gås som en större slinga, vilket jag och hundarna gjorde. Det finns dessvärre inga markeringar, och det fanns endast en karta kvar vid informationsskylten. Men det finns en folder med karta att ladda ner Jönköpings kommuns hemsida, och i slutet av detta inlägg finns en bild av en karta där jag ritat ut hur vi gick.
Vi började att gå ifrån parkeringen för Vattenledningsparken och gick upp i en vacker blandskog där lövträden bär knoppar och vitsipporna har börjat breda ut sig som en grön- och vitfläckig matta. Snart skymtar Åsendammen mellan träden, och det finns flera fornlämningar i området. Dammen är väldigt vacker, och det är värt att gå av stigen och närma sig dammen för att njuta lite extra av området.


Efter att dammens ena hörn rundats är det en skarp sväng till höger för att komma på den längre rundslingan. Går man rakt fram kommer man ut till bilvägen igen, och då är det bara att gå tillbaka en liten bit. Det kan vara vart att gå förbi svängen fört en bit för att sedan vända tillbaka. Då får man syn på den jordkällare som ligger strax nedanför där stigen klyver sig.


Sedan är det lätt att gå. Stigen är bred och de stigar som man kan ta av på är mycket mindre, så det är lätt att se vart man ska gå. Det var fullt av vitsippor hela slingan runt, och vi passerade många gamla majestätiska träd och små porlande bäckar. Det var rikt med fågelliv i skogen, och vi såg även en liten ekorre som tjattrade en hel del när den fick syn på oss. 


Det var lite av en utmaning att gå med två valpar och Oliver, men de skötte sig väldigt bra för att vara 6 månader gamla. Men det var lite svårt att hålla sig på en sida när det dök upp så mycket spännande att se och lukta på, så det blev många stopp för att trassla ut tre ihopsnurrade koppel och ett och annat hundben. 


Men till slut kom vi fram till Odensbergs idrottsområde, och går man över gräsplanerna mot klipporna får man njuta av en storslagen utsikt över Jönköping. Sedan är det bara att följa bilvägen nedåt så kommer man tillbaka till parkeringen. På vägen passerar man en hög mur som fördämmer Åsendammen. Den är ganska mäktig att skåda. 


Väl tillbaka till parkeringen gick vi ner till fontänerna, där det också bjuds på en fin utsikt över Jönköping. Det var en del folk där, men vi hittade ett lugnt hörn där vi kunde sätta oss ner och avsluta turen med lite mat. Hundarna fick varsin torkad burgare, viltkött till Charlie och Chiko, och vom till Oliver. Själv satte jag igång primusköket och testade en pasta- och svamprätt. 


Det tog oss ungefär 1,5 timme att gå de dryga 6 kilometrarna, och vi satt sedan vid fontänerna i närmare en timme och njöt i vårsolen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s